eredeti quiche lorraine "light" - szénhidrát- és kalóriaszegény/akár paleo
sponsored links
Az utóbbi idõben az ételeim vagy szépre és ehetetlenre sikerülnek, így nem rakom õket fel, vagy ehetõre, de odaégnek. Ez is így járt, olyan szuper a sütõm, hogy mindig rámver 5 percet. Viszont a receptet már begépeltem, mire odaégett (lehet is itt némi összefüggésre gyanakodni), ezért felteszem így kicsit elszenesedve is.
Életemben elõször Franciaországban ettem quiche lorraine-t. Egy szilveszteri buliban, éjfélkor, hidegen. Azonnal egymásba szerettünk... Ez volt a kedvencem, és a hachis parmentier, aminek lightosított verzióját már megalkottam. Sokszor ettem még Salade Nicoise-t is, majd egyszer eljön annak is az ideje.
A "paleo", azaz magból készült lisztekkel kapcsolatban voltak korábban fenntartásaim. Mert az igaz, hogy kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint a búzalisztek, de a magok magas zsírtartalma miatt, azt gondoltam, hogy kétszer annyi kalóriát is. Csak egyszer kellett szemügyre vennem a csomagolásokat, hogy rájöjjek, tévedtem. A kókuszliszt például, tekintettel arra, hogy zsírtalanítva õrlik lisztté, kevesebb kalóriát és feleannyi szénhidrátot tartalmaz, mint a teljes kiõrlésû tönkölybúzából vagy zabpehelybõl készült liszt. Tehát igenis alkalmazható egy hagyományos fogyókúra során is, nemcsak a paleoban. Ráadásul nekem ehhez a quichehez kevesebb is kellett belõle, mint egy "rendes" lisztbõl. Azért azzal számolni kell, hogy a jellegzetes kókusz íz megmarad!
A tejszín egy (jelentõs) részét light krémsajtra cseréltem, akinek egy dl tejszín sem fér bele, az váltsa ki nyugodtan tejjel, aki paleózik, az a krémsajt-tej(szín) egyveleget 4 dl kókusztejjel. A sonkát apróra vágott, zsírszegény (vagy a zsíros részektõl házilag megfosztott) fekete erdei sonkát használtam. A sajt a tetejére csak azért került, mert pont volt egy 5 dekás maradék, de az eredeti Quiche Lorraine-ben, amit Franciaországban ettem, egyáltalán nem volt sajt. Tehát elhagyható vagy zsírszegényre cserélhetõ.
6 szelethez kell:
150 g kókuszliszt
75 g kókuszzsír (vagy vaj)
só
1 dl hideg víz
Ezeket lehetõleg robotgéppel összedolgozzuk, és egy kerek formába egyenletesen szétnyomkodjuk az öklünkkel, úgy, hogy a szélére is jusson.
Majd kikeverünk:
3 db tojást
1 dl tejszínt
250 g alacsony zsírtartalmú natúr krémsajtot
75 g apróra vágott fekete erdei sonkát
sót és borsot
És a keveréket elosztjuk a tésztán.
A tetejére reszelhetünk 50 g (füstölt/sovány) sajtot.
Egy adag 310 kalóriát és 9 g szénhidrátot. Megpróbáltam ennél többet enni egyszerre, nem sikerült!
Jó étvágyat kívánok!